7 onmisbare stappen naar een gezonde levensstijl

Je wil graag een begin maken met een gezondere levensstijl maar je ziet er tegenop omdat je eigenlijk niet goed weet waar je moet beginnen. Herkenbaar?

Over het onderwerp gezonder eten en gaan leven zijn natuurlijk al heel wat blogs geschreven. Dus of deze helemaal nieuw voor je gaat zijn kan ik niet beloven? Maar ik geef je wel mijn tips, die ik vaak met mijn klanten deel en die je zeker kunnen helpen!

1.SCHRIJF HET OP

Voor je gaat beginnen ga je eerst een rustig zitten met pen en papier en schrijf je op wat je huidige situatie is. Wat vind je hier fijn aan en wat niet? Waar wil je naartoe en wat heb je daarvoor nodig? Ga zitten met je ogen dicht en visualiseer je doel. Zie het levensecht voor ogen, voel het! Schrijf het vervolgens op in een mooi boekje. Kijk iedere week in het boekje. Ga weer zitten en vraag je of of dit doel nog past. En bedenk je ook welke stappen je hebt gezet de afgelopen week die jou dichter naar je doel hebben gebracht. En dat hoeven geen reuze stappen te zijn. Ook kleine stapjes zijn stapjes. En zelfs als je een week geen stapjes hebt gezet, is dat oké. Dan nog ben je onderweg naar je doel!

2. KASTEN OPRUIMEN

Je kan wel in je hoofd hebben dat je nu echt gaat beginnen met gezonder eten. Maar je maakt het jezelf wel erg lastig als je kasten nog vol liggen met ongezond eten en snacks. Begin dus met het opruimen van je voorraadkast. Alle rotzooi moet weg. Denk aan limonade, frisdrank, toetjes met suiker, light producten, koek, snoep, chips, kant en klare soepen en sauzen, witte rijst, witte pasta, cruesli en ga zo maar door. Eigenlijk alle producten waar suiker aan is toegevoegd, waarvan je niet meer kan zien waar het vandaan komt en met allerlei gekke ingrediënten die je niet begrijpt ;-)  Ik hoor je denken....en de rest van mijn gezin dan? Die accepteren dat echt niet!! Uuuh, daar moet ik misschien eens een ander blogje over schrijven. Maar een ding, ook voor hen is het belangrijk gezond te eten en (te leren) goed voor hun lichaam te zorgen. Dus je helpt niet alleen jezelf maar ook de rest van je gezin. Daarnaast zijn er voldoende gezonde alternatieven. En je hoeft natuurlijk niet in een keer alles voor ze weg te halen. Je kan ook beginnen met kleine stapjes waarbij je eerst je eigen zwakke plekken te grazen neemt!

3. KAST OPNIEUW VULLEN

Je kasten zijn ontdaan van alle rotzooi en nu?? Je gaat je kast vullen met gezonde voeding. Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur en blijf weg van bewerkte voeding. Denk aan verse groenten en fruit, magere eiwitten zoals kipfilet, kalkoenfilet, witvis, eieren, vette vis, ongebrande noten, peulvruchten, volle granen (zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, havermout), olijfolie, kokosolie, etc. Zorg dat je in ieder geval voldoende groenten en fruit in huis hebt. En verzin wat gezonde snack alternatieven waar je zelf en ook de rest van je gezin blij van worden. Neem eens een kijkje op mijn website voor gezonde snack ideeën. Bijvoorbeeld pistachenootjes, choco-dadel balletjes, guilt free brownies, rauwkost met hummus, een stuk fruit met een handje nootjes, een rijstwafel met amandelpasta etc etc...er zijn echt zoveel gezonde alternatieven te bedenken!

4. PLANNEN

Je kan wel goede voornemens hebben. Maar als je net begint en alles nieuw voor je is, is het heel helpend om een planning te maken. Schrijf voor de week begint op wat je deze week wil eten als ontbijt, lunch en diner. Bedenk ook een aantal snacks voor tussendoor. Je kan dit plan best nog wat wijzigen als het beter uitkomt. Maar een plan zorgt er voor dat je minder snel verkeerde keuzes maakt. Zeker als je na een lange drukke dag thuiskomt en je dan nog moet bedenken wat je moet gaan eten!

5. HOUD BIJ WAT JE EET

Houd een tijdje bij wat je eet. Dit is vaak heel confronterend maar daardoor heel erg zinvol. Zo merk je bij jezelf ook veel sneller op dat je toch wat tussendoor pakt of weer wat in je mond stopt wat je onderweg tegenkomt of als je voor je kinderen eten aan het maken bent etc. Het kan je ook inzicht geven in voedingswaarde van bepaalde producten die je vaak gebruikt waarvan je misschien denkt dat ze gezond zijn of weinig calorieën, koolhydraten of verzadigd vet bevatten en dan zie je opeens dat dat toch niet zo is! Dit geeft je dus heel veel inzicht in wat je kan veranderen.

6. BELOON JEZELF

Een verandering is vaak niet makkelijk. Ben lief voor jezelf als je een dag van je plan bent afgeweken. Hierdoor is je plan niet opeens onhaalbaar, of zinloos of mislukt. Bekijk het anders; het is even niet goed gegaan. Morgen weer een nieuwe dag. En heb je nou een week je plan goed uitgevoerd beloon jezelf dan. Dat hoeft niet met eten te zijn! Dat kan ook een leuk nagellakje zijn, lekkere thee of een tijdschrift.

7. GA BEWEGEN

Een mooie bijkomstigheid van bewegen is natuurlijk dat je er calorieën mee verbrandt. Maar wat ook heel belangrijk is: het reduceert stress, je zit lekkerder in je vel en dat maakt het een stuk makkelijker om je aan je goede voedingspatroon te houden.