Koolhydraatarme andijviestamppot

Brrrr wat is het koud he! Echt stamppot weer! En stamppot hoeft echt geen koolhydraatbom te zijn hoor! Zo maakte ik laatst al een koolhydraat arme broccolistamppot.

En vandaag maakte ik een koolhydraatarme versie van de ouderwetse andijviestamppot met spekjes. Als basis gebruikte ik een mengsel van knolselderij en bloemkool. Met deze basis kan je al je stamppoten koolhydraatarm maken!

Ingrediënten

1/2 bloemkool

1/2 knolselderij

300 gram gesneden andijvie

125 gram magere spekreepjes/1 pakje parmaham in reepjes + 2 el pijnboompitten

1 tl groentebouillon (zonder smaakversterkers, bv biotoday groentebouillon)

Optioneel 1 flinke tl mosterd (groninger mosterd grof en pittig)

Bereidingswijze

Maak de knolselderij schoon en snijd in grove stukken. Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. Doe het in een pan met een laagje water en breng aan de kook. Als het water kookt doe je een flinke tl bouillonpoeder erbij. Kook de groenten in ongeveer 10 minuten gaar.

Bak ondertussen de spekreepjes uit. Of bak kort de parmaham tot deze knapperig is en rooster 2 el pijnboompitten.

Als de groenten gaar zijn giet je het af en bewaar je wat kookvocht. Pureer met een pureestamper of een staafmixer. Als de puree te droog is kan je nog een scheutje kookvocht toevoegen. Bedenk je wel dat van de andijvie ook nog wat vocht afkomt dus je kan het ook wat later doen.

LRG_DSC00889.jpg

Zet de pan op laag vuur en roer beetje bij beetje de andijvie door de puree. Breng op smaak met peper en zout en als je het lekker vindt en flinke tl mosterd. Laat het geheel even goed warm worden maar laat het niet te lang staan want dan wordt het te nat!

Heb je gekozen voor de spekjes dan roer je de uitgebakken spekjes door de puree heen. Heb je de parmaham en pijnboompitten gekozen dan serveer je dat op de puree. En je kan ze er natuurlijk ook gewoon doorheen roeren ;-)

Smakelijk eten!

Serveer het met een homemade kipburger!