Homemade kokosyoghurt

Persoonlijk vind ik kwark een ideaal, snel en lekker ontbijt. Wat fruit en noten erdoor en je hebt een volwaardig ontbijt. Maar er is een alternatief hoor!

Er kunnen echter genoeg redenen zijn waarom je geen zuivel eet. Omdat je lactose intolerant bent, een koemelk allergie hebt, vegan bent of omdat je het niet lekker vindt.

In de winkel kan je veel alternatieven vinden. Ik word alleen niet heel blij van deze alternatieven. Veel producten bevatten toegevoegde suikers of een andere lijst aan ingrediënten. En een goed alternatief als kokosyoghurt is, als het echte kokosyoghurt is, vaak heel erg duur voor een klein bakje.

Dus ben ik zelf aan de slag gegaan! Ik maakte mijn eigen kokosyoghurt! Naast dat het erg lekker is, is het ook nog eens gezond en goed voor je darmen. De yoghurt bevat door het fermentatieproces namelijk veel goede bacteriën voor je darmen. Zoals een probioticum. Hierdoor draagt het bij aan een gezonde darmwerking. En een gezonde darmwerking is heel erg belangrijk voor je totale gezondheid! Alleen al daarom zou je geregeld deze kokosyoghurt moeten eten.

Uiteraard voed je je darmen ook met gezonde darmbacterien door andere gefermenteerde producten te eten zoals tempeh, miso, zuurkool, kambucha, tamari en natuurlijk yoghurt zoals biogarde met rechtsdraaiend melkzuur (dit is dan wel weer een koemelk product).

Maar ik koos dus voor de kokosyoghurt. Het was even zoeken naar een goed recept en de eerste keer was het echt mislukt maar de tweede ronde was een succes!

En het is echt heel erg simpel!

Ook maken? Dit heb je nodig

200 gram santen

350 ml water

2 probiotica capsules (bv orthiflor original van orthica)

evt een mespunt agar agar als je een meer kwark achtige structuur wil

En zo maak je het

Zorg dat je een brandschone weckpot hebt. Steriliseer de pot met kokend water.

Los de santen op in gekookt water. Als het geheel is afgekoeld tot ongeveer 30 graden voeg je de inhoud van 2 probiotica capsules toe en eventueel de agar agar. Doe alles in een blender en blend tot het een helemaal glad is. Misschien lag het aan de santen die ik gebruikte maar toen ik dit niet had gedaan leek het alsof ik geraspte kokos aan het eten was en dat was geen succes ;-)

Giet alles in de schone weckpot en zet op een warme plaats in huis. Ik heb de pot in de oven gezet op 30 graden. Je kan het ook in de oven zetten met alleen het lampje aan of bij de verwarming. Zo laat je de pot 24 uur staan. Maak de pot niet open! Na de 24 uur zet je de pot nog eens 24 uur in de koelkast. En dan kan je ekker smullen van een bakje kokosyoghurt. Voeg er wat noten aan toe en eventueel wat fruit en je hebt een lekker koolhydraatarm ontbijtje of tussendoortje!.

De yoghurt wordt langzaam wat dikker. Hoe langer het in de koelkast staat hoe dikker het wordt. Het is in de koelkast na openen ongeveer 5 dagen houdbaar.

LRG_DSC02643.jpg