Vast jij voor gewichtsverlies?

Je bent begonnen met intermittent fasting (IF) door bv 8-10 uur te eten en 14-16 uur niet. Je hebt namelijk al van alles geprobeerd om gewicht te verliezen en je hoort over IF zulke positieve verhalen. Je doet het al een tijdje. Maar het gaat niet heel makkelijk en je verliest geen gewicht! Daardoor raak je gefrustreerd en wil je er liever mee stoppen. OF toch nog even de tijd geven….?

Vasten is voor mij al jaren een onderdeel van van mijn eigen leven en werk. Ik pas het toe bij mijn unieke BLUEPRINT methode om mensen te helpen naar een gezond, fit en slank lichaam. En dit met geweldige resultaten die verder gaan dan gewichtsverlies alleen. Maar betere gezondheid, afscheid van klachten als hoofdpijn, darmklachten, vermindering ontstekingsgevoeligheid en verbeterde conditie.

Waarom werkt het voor jou dan niet? Om dit te begrijpen is het belangrijk meer te weten over vasten en wat het voor je zou kunnen doen.

Sowieso is een ding belangrijk. Als je alleen begint met focus op die kilo’s dan werkt het net als een dieet. NIET dus. Focus op de lange termijn en je gezondheid. En als je begrijpt hoe je het kan toepassen zal je gezondheid beter worden en je gewichtsverlies uiteindelijk kunnen volgen. Ik zeg kunnen omdat daar meer voor nodig is dan alleen een paar uur vasten! Eerst meer over vasten en gezondheidsvoordelen.

Vasten is een periode waarin je niet eet. En waarna je uiteraard weer wel gaat eten. Breaking the fast. Eigenlijk vast je dus al iedere nacht. De meest populaire vorm is time restricted eating. Bij deze vorm eet je je voeding binnen 8-10 uur. Maar je kan ook langer vasten, 24 uur en zelfs 72 uur. Vasten is niet per definitie een methode om gewicht te verliezen! Het heeft enorme gezondheidsvoordelen en als je het goed doet kan gewichtsverlies absoluut een resultaat van zijn.

Maar wat doet vasten dan met je lichaam? Hoe langer je vast hoe meer gezondheidsvoordelen!

16 uur vasten

In de lever en de spieren is er een flinke voorraad suiker opgeslagen in de vorm van glycogeen. De lever heeft als taak deze glycogeenvoorraad gereguleerd af te geven aan het bloed in de vorm van glucose zodat je fit blijft. De voorraad in de spieren kan niet in de vorm van glucose aan het bloed worden afgegeven en wordt verbruikt tijdens het sporten. Als je 16 uur niets eet, wordt de levervoorraad aan suiker zodanig laag dat de lever meer vet gaat verbranden en dus switcht je lichaam deels naar vet in plaats van suiker als voornaamste brandstofbron. Deze verandering in de stofwisseling gaat tevens samen met een kleine verhoging van je groeihormoon. En het groeihormoon speelt een rol bij opbouw van spiermassa en vetverbranding.

36 uur vasten

Door 36 uur niet te eten wordt de lever voorraad aan suiker volledig verbruikt, switcht je lever naar vetverbranding en gebruikt de lever een aanzienlijk deel van het in de lever opgeslagen vet. Een belangrijke gebeurtenis want veel mensen hebben te veel vet opgeslagen in hun lever (dit kan zelfs leververvetting zijn). Daarnaast wordt het hormoon insuline zo laag en het groeihormoon voldoende hoog om een deel van het inwendige buikvet aan te spreken als brandstof. Dit vet veroorzaakt hoge bloeddruk, diabetes en ontstekingen. Een aantal weken wekelijks 1 dag vasten heeft een wetenschappelijk bewezen gunstig effect op het inwendige buikvet, het cholesterol, de bloeddruk en de suikerstofwisseling. Als je tijdens deze 1-daagse vastenkuur ook intensieve duurtraining doet, verbruik je ook een deel van je suikervoorraad in je spieren en worden de spieren beter in vetverbranding.

Bij sommige mensen wordt de totale suikervoorraad in het lichaam zo laag dat er een alternatieve brandstofbron op gang komt, genaamd ketonen. Deze brandstofbron heeft heel veel voordelen voor hersencellen, immuunsysteem en en het lichaam in het algemeen. Ketonen worden naarmate de vastenperiode langer duurt in steeds grotere hoeveelheden aangemaakt.

Prolonged fasting (Sportvasten): 72 uur

Wetenschappers gebruiken voor een vastenkuur van 3 dagen of langer de term prolonged fasting. In de wetenschappelijke literatuur kun je bij deze vorm van vasten een grote hoeveelheid veranderingen in de stofwisseling terugvinden *. Je hebt alle voordelen van 36 uur vasten alleen zijn de effecten veel groter: veel meer vetverlies, verbranding van levervet en verlaging van cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk. Ook stijgen de ketonen naar een maximaal niveau en gaan alle organen zichzelf herstellen en vernieuwen. Dit proces wordt ook wel autophagy (= oude eiwitten en cellen opruimen) en regeneratie (= nieuwe cellen aanmaken) genoemd**

Met 3 dagen vasten, switch je dus niet enkel je lever maar veel meer lichaamscellen waaronder je immuunsysteem. Doe je daarbij ook dagelijks intensieve cardiotraining, dan brandt je alle suikers uit je spieren weg en schakelen de spieren maximaal over op vetverbranding. Dit is een zeer gunstig effect voor je conditie en algehele gezondheid.

Dit laatste vraagt echt wel veel van je lichaam en daarom raad ik het niet aan om zelfstandig te doen. Begin je hier namelijk op de verkeerde manier aan en met bepaalde tekorten dan kan dit ervoor zorgen dat je je niet lekker gaat voelen en dat je het niet gaat volhouden. Hierdoor heb je een negatieve ervaring en profiteer je niet van alle voordelen voor je gezondheid en gewichtsverlies. Doe het daarom onder begeleiding zoals tijdens met FITBOOST of BLUEPRINT programma.

En gewichtsverlies dan?

Zoals je kan lezen doet vasten absoluut wat op je vetverbranding. Hoe langer je vast hoe meer voordelen je hebt voor je gezondheid maar ook voor je vetverbranding. En als je daarbij ook intensieve cardio training doet verdiep je die effecten nog meer.

Vetverbranding van lichaamseigen vet gaat gepaard met gewichtsverlies! Yesssss. Maar vasten doe je voor bepaalde periode. Daarna ga je weer eten. En wat je dan eet speelt uiteraard ook een hele belangrijke rol bij gewichtsverlies. Dus pas jij alleen IF toe door 16 uur per dag te vasten. En eet je de rest van de dag ongeveer hetzelfde? Dan gebruik je en niet alle voordelen van vasten en je verbruik is niet veranderd. Dus dit kan de reden zijn dat jij geen gewicht verliest. Er kunnen ook andere dingen spelen zoals hormonale disbalans. Daar zal ik in een andere blog meer over vertellen.

Wil jij leren hoe jij kan profiteren van alle voordelen van vasten? Hoe je veilig langdurig kan vasten in combinatie met sport en hoe je dit in je leven kan integreren? Zodat jij een optimaal gezond en fit lichaam krijgt? Kijk dan eens hier of mijn BLUEPRINT programma wat voor je is en vraag een gratis kennismakingsgespek aan.