5 Tips tegen lockdwonstress

We zitten weer in een lockdown. Naast dat dat rust kan geven omdat er weer even niks hoeft kan het ook best een stressvolle periode zijn. Zeker als je kleine kinderen thuis zijn of je thuisonderwijs moet geven en daarnaast ook nog zelf moet werken. 

En stress, zeker langdurige stress is ook nog eens heel erg ongezond en slecht voor je immuunsysteem! 

En daarbij heeft het vaak ook nog tot gevolg dat je minder gaat bewegen, minder gezond gaat eten en meer gaat snacken en snaaien. Omdat je vindt dat je het verdient, je geen puf hebt om ook nog eens gezond te koken en ook voor hebt of omdat je lichaam er letterlijk om vraagt! 

Dit geeft je dan soms op het moment even een kort gevoel van ontspanning maar uiteindelijk ga je je daar ook niet beter van voelen!  

Het levert nog meer stress op, je energie wordt nog minder, je lontje nog korter en de kilo’s lijken er aan te vliegen.

Het is juist nu belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. 

Hoe doe je dat nou in deze rare periode? Zorg je nu goed voor jezelf in deze periode? Ik geef je een aantal tips die mij helpen om positief en on track te blijven!!

1. Kijk naar wat wel nog mogelijk is.

Heb je het gevoel dat je echt niet meer aan jezelf toekomt nu? Stel je verwachtingen bij en kijk waar de mogelijkheden liggen. Je hebt nu waarschijnlijk geen hele dagen meer die je naar je eigen behoefte kan indelen. Maar iedere dag heeft vast nog wel ruimte voor een beetje jij tijd. Zet je wekker eerder, of als dat niet kan omdat je kids idioot vroeg wakker zijn, pak je momentje als ze in bed liggen. Of zet ze tussendoor voor een filmpje en pak zelf een lekker boek en wat te drinken of ga je nagels lakken… net wat jij fijn vindt om te doen.

2. Adem

Neem een paar keer per dag 2 minuten om met aandacht naar je adem en lichaam te gaan. Adem 4 tellen in, houd 2 tellen je adem vast en adem in 8 tellen uit. 

Voel je lijf en laat bewust spanning los die je vast hebt gezet, in je schouders, laat je tong los in je mond liggen in plaats van tegen je gehemelte geplakt, laat je buik los. Dit brengt je zenuwstelsel tot rust en zal ervoor zorgen dat je daarna weer meer in contact bent met jezelf en je kids. HIerdoor wordt je lontje weer wat langer, verloopt alles soepeler en zal ook je slaap verbeteren. 

3. Ben mild naar jezelf

Stel je verwachtingen bij. Je bent nou eenmaal geen superwoman! Het is oké als het je even niet lukt om alle ballen hoog te houden. Je bent en blijft een mooi en liefdevol mens! Ook als je even een dag een kort lontje hebt of niet in beweging komt. Morgen is er weer een dag. Vergeet dat vooral niet!

4. Blijf bewegen

Ook al is de sportschool dicht en heb je minder tijd voor jezelf, er zijn nog genoeg mogelijkheden om in beweging te blijven. Ga naar buiten voor een wandeling of begin met hardlopen, doe dagelijks een 7 minute workout, ga (als een idioot ;-) dansen in je woonkamer etc Ook dat haalt je je uit je hoofd en brengt je lichaam weer meer in balans.

5. Zorg voor een goed gevulde voorraadkast

Is het een uitdaging om iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Zorg voor een goede voorraad in je kast, koelkast en diepvries. Groenten, fruit, noten, zaden granen, peulvruchten, vis, kip etc. En plan je maaltijden wat meer vooruit, kook voor 2 dagen, maak een grote pan soep voor de hele week, bereid een pan havermout voor een paar dagen enz. 

Wil jij mijn boodschappenlijst ontvangen voor een goed gevulde voorraadkast —> laat hieronder je gegevens achter en ik stuur het naar je toe.

* indicates required