Het belang van Vitamine D

Dat de donkere dagen een feit zijn is al een tijdje duidelijk! En nu de wintertijd is ingegaan helemaal!

Ik spreek veel vrouwen die deze periode veel meer last hebben van vermoeidheid, depressieve klachten krijgen en vaker ziek zijn. Hier kunnen natuurlijk allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Verkeerde voeding, te veel stress en te weinig beweging kunnen hier allemaal een rol bij spelen.

Maar een oorzaak die nog steeds vaak over het hoofd gezien wordt is een tekort aan vitamine D! VItamine D wordt vooral in verband gebracht met sterke botten en tanden. Maar een voldoende hoog vitamine D gehalte is voor zoveel meer belangrijk dan alleen dat.

Het zorgt voor o.a.:

👉een gezond immuunsysteem en afweer tegen virussen (vitamine D terkort is ook ni verband gebracht met corona)

👉een betere gemoedstoestand.

👉betere sportprestaties

👉een positief effect op je stofwisseling met als gevolg betere afslankresultaten en minder vetopslag!

👉verminderde pms klachten

👉kleinere kans op bepaalde vormen van kanker.

Er wordt steeds meer aandacht aan besteed, maar desondanks tref ik veel vrouwen die een te laag vitamine D gehalte hebben en geen vitamine D bij suppleren of slechts een hele lage dosering (10 mcg). En dat is tijdens deze donkere dagen absoluut niet voldoende!

Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Alleen in de wintermaanden heeft de zon onvoldoende kracht voor de aanmaak van vitamine D en in de zomer smeren we ons in met zonnebrand met een hoge factor wat de aanmaak van vitamine D blokkeert.

Maar, als je gezond eet dan krijg je toch al je benodigde vitamines binnen? Helaas. Het is bijna onmogelijk om met voeding de benodigde hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. Er is voeding te koop die verrijkt is met vitamine D maar deze voedingsmiddelen raad ik je niet aan omdat het bewerkt is. Voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevat zijn vette vis, zuivel en eieren. Maar dit levert onvoldoende vitamine D om een optimale waarde te bereiken.

Het is dan ook zeer belangrijk om een extra vitamine D supplement te nemen. Welke dosering moet je dan aanhouden? In basis adviseer ik altijd 50-100 mcg vitamine D te slikken. Soms is het nodig om tijdelijk een hogere dosis te nemen om optimale waarde te bereiken. Hoeveel jij nodig hebt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Slik jij extra vitamine D? En zo ja, hoeveel?

Ps: In tijden als deze is het aan te raden om naast vitamine D ook aavullende supplementen te slikken die je weerstand ondersteunen. Daarvoor heb ik een heel mooi weerstandspakket voor jou in de aanbieding. Dit pakket bestaat uit speciaal geselecteerde voedingssupplementen, Resveratrol, Vitamine C, Vitamine D3 en een antioxidantencomplex. Lees er hier meer over.