Waarom calorieen tellen je niet gaat helpen

De aard van de calorie is belangrijker dan het aantal!

Je wil afvallen dus heb je besloten je calorie inname te verminderen. Je eet veel fruit, volkoren producten, groenten en vooral weinig vet zodat je maar niet te veel kcal binnen krijgt. De laatste keer werkte dit top maar nu val je er niet meer van af.

Je denkt, dan moet ik gewoon nog minder gaan eten en dan ga ik vast wel afvallen. Tijdelijk zou dat best kunnen helpen. Maar ook na een tijdje val je dan niet meer af. En je voeding en de hoeveelheid die je kan eten is nu zo beperkt en weinig dat je al wel weet dat je dit niet vol gaat houden. Dus je bent ten einde raad. Nog minder eten is echt geen optie!!

Maar je vergeet een ding. Kijk eens naar wat je eet! Veel producten hebben het stempel gekregen dat ze gezond zijn. Fabrikanten zetten het op de verpakking, het voedingscentrum doet er ook nog een schepje bovenop. Door al het nieuws wat je van alle kanten op je afgevuurd krijgt ben je gaan denken dat je maar gewoon vooral weinig vet moet eten, volkoren producten en beter light kan nemen dan vol suiker. En ook nog eens dat je maar beter 6 kleine porties per dag kan eten omdat je zo je stofwisseling aan de gang houdt. En toch val je niet af! En jij denkt dat dat aan jezelf ligt!

Ik geeft je 4 redenen waarom dit niet werkt! En waarom je beter of waarom je juist beter meer vetten en eiwitten kan eten.

1. Spaarstand

Door deze manier van eten gaat je lichaam zich steeds meer aanpassen aan de hoeveelheid voeding die het binnen krijgt. Je lichaam is slim en gaat anticiperen op weinig eten. Er is continue hongersnood. En vanuit de oertijd is je lichaam erop gemaakt dat het in tijden van hongersnood alles wat er binnenkomt wil vasthouden. En het wordt dus opgeslagen in de vetcel. Je lichaam gaat anticiperen op weinig voeding en dus het verbruik ook naar beneden aanpassen. Je komt in de spaarstand.

2. Je maakt het je lichaam te makkelijk

De voeding die ik in het begin noemde is met name koolhydraatrijk. En koolhydraten zijn voor je lichaam het makkelijkste te verteren en direct als energie te gebruiken. Hierdoor levert het dus ongeveer netto de energie op die je erin stopt. 1000 kcal leveren aan koolhydraten leveren 1000 kcal energie.

Eiwitten en vetten zijn voor je lichaam veel moeilijker te verteren en ze worden ook nog eens aangewend voor hele belangrijke processen in je lichaam. Jij bent alleen bang gemaakt voor deze voedingsmiddelen. Van vet word je dik en eiwitten zijn slecht voor je gezondheid(*).

Maar deze voedingsmiddelen zijn noodzakelijk voor een gezond en goed functionerend lichaam. Ze worden aangewend voor andere processen in je lichaam zoals voor je hormonen, celvernieuwing, bouwstenen voor je spieren, haren en nagels etc. En daarnaast kost het je lichaam meer energie om te verteren. Hierdoor wordt slechts een klein deel ervan uiteindelijk als brandstof gebruikt. Die 1000 kcal die je eet leveren daardoor als het ware maar 500 kcal energie.

3. Verzadigingsgevoel

DOor het vaker op de dag eten van kleine maaltijden die ook nog eens koolhydraatrijk zijn en zeker snelle koolhydraten en daarnaast weinig eiwitten en vetten zorgt voor wisselingen in de bloedsuikerspiegel. Denk bv aan dat crackertje met smeerkaas of plak ontbijtkoek, mueslireep, een paar droge rijstwafels enz. De stijging van je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je lichaam steeds insuline gaat produceren. Wanneer het lichaam continue insuline produceert leidt dat tot honger! Bij eiwit-en vetrijke maaltijden gebeurt dit niet (of in ieder geval een stuk minder). De vertering gaat veel langzamer. Je raakt er daardoor meer door verzadigd en stop je vanzelf met eten en heb je ook langere tijd geen behoefte aan een volgende maaltijd.

4. Verstoorde stofwisseling

BIj voeding die weinig calorieen bevat zie je dat vaak ook wordt gekozen voor bewerkte producten die minder kcal bevatten dan het origineel. Zoals, light, minder vet, crackers, vegetarische vleesvervangers enz enz. Eet je vaak bewerkte producten die je lichaam niet herkent dan verstoort ook dit je stofwisseling. Je honger- of verzadigingsgevoel en ook vetopslag wordt daarmee verstoord.

Dus als je kiest voor pure onbewerkte voeding die bestaat uit een gezonde hoeveelheid vetten, eiwitten en wat langzame koolhydraten. Dan hoef je geen kcal te tellen, je voelt je een stuk fitter en de kans dat je gewicht gaat verliezen wordt een stuk groter!

*te veel dierlijke eiwitten zijn inderdaad niet goed voor de gezondheid. Ook hiervoor geldt met mate. Neem een goede mix van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen.