Selfcare is muy importante ;-)

Ik herontdekte iets tijdens mijn vakantie in Spanje. Selfcare is muy importante!

Weg van alles, rust, telefoon uit, quality time met mezelf en mijn loved ones. Natuur om me heen. Eindelijk mag ik van mezelf even niks doen en dat gaat dan ook nog eens vrij makkelijk. Geen afleiding, alles gaat weer stromen. Ik ga meer uit mijn hoofd en voel mijn lijf weer beter en daardoor voel ik hoe moe ik ben. En eindelijk mag ik rusten. Ik doe dutjes en slaap uit, eet wanneer ik trek heb en waar ik trek in heb. En ik kom weer bij.

Zo ging het bij mij tenminste op vakantie ;-) Heeeerlijk. Echt even helemaal tot rust komen. En dan kom je weer in contact met jezelf en kan je weer voelen wat je echt wil en nodig hebt.

Dat hoor ik van meer mensen. Je komt uitgerust terug van vakantie en thuis ga je weer in de waan van de dag mee en opeens hoor je jezelf zeggen “nou, het is net alsof ik niet op vakantie ben geweest” is dat herkenbaar voor jou?

Maar waarom kan dat thuis dan niet? Thuis is er zoveel afleiding, werk, familie, sociale contacten en laten we vooral de (social) media niet vergeten. Veel mensen, veel meningen, veel informatie, verleidingen die iedere dag ongemerkt op je af worden gevuurd via radio, tv reclames op social media, weer nieuwe collectie kleding, weer aanbiedingen van lekker eten. Foto’s van happy relaxende mensen, hyper afgetrainde lichamen, fitgirls. Allerlei beelden waardoor je het idee kan krijgen dat dat de standaard is en dat jij misschien niet goed genoeg bent. De je misschien zelfs kan gaan twijfelen of jouw leven niet goed genoeg is.

En daar laat ik me dus ook geregeld door van het pad brengen. Er is altijd wel iemand die het anders doet dan jij. Maar is dat ook beter?

Ik realiseerde me weer hoe belangrijk het is om dicht bij jezelf te blijven en je niet door al die invloeden af te laten leiden. Zo ver weg van alles lijkt het zo helder. Maar terug word ik ook vaak heel snel weer gevangen door doe invloeden, dingen die moeten. Maar wat ik me echt heel goed ben gaan beseffen is dit.

Van wie MOET dat? Wie bepaalt dat? Dat doe je zelf. En als je iets niet wilt of je je ergens niet lekker bij voelt dan ben ook jij degene die kan bepalen dat dat helemaal niet hoeft! Omdat je het niet wil. Het MAG ook anders. Het mag zoals het voor jou goed voelt.

En weg van de invloeden wordt weer helder wat goed voelt. En om dat zo te kunnen blijven voelen is het heel belangrijk om daar aandacht voor te blijven houden. En tijd te maken om met jezelf contact te maken, oog te houden voor de mooie dingen in je leven en goed voor jezelf te zorgen. En daarvoor hoef je dus niet op vakantie. Het vraagt bewustzijn, aandacht en tijd voor jezelf in je dagelijks leven.

En dat is echt super belangrijk. Zet jezelf op nummer 1, want als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je er ook niet voor anderen zijn. En iemand anders doet het echt niet voor je.