Meatless mon- tues, -wedns, … day

Meatless monday…nou voor mij kan iedere dag een meatloze dag zijn en dat doe ik dan ook bewust steeds vaker. Zo’n dag is voor mij niet alleen vleesloos maar ik probeer dan helemaal geen dierlijke producten te nemen.

Waarom doe ik dat? Natuurlijk is het beter voor onze planeet. Maar daarnaast is het ook goed voor je eigen gezondheid. Je doet je lichaam er een pleizer mee om een een paar dagen per week geen dierlijke producten te eten. Het draagt bij aan een gezonde darmwerking, een gezonde bloeddruk cholesterol en zelfs aan een gezond gewicht!

In mijn zoektocht naar een wat meer veganistische inslag van mijn koolhydraatarme levensstijl, maakte ik laatst als vleesvervanger deze “krokante’ tofu. Krokant werd het niet helemaal zoals ik wilde maar de smaak was top! De man keurde het goed als vleesvervanger en dat is meestal een goed teken ;-)

LRG_DSC02983.jpg

Ingredienten

350 gram tofu

2 teentjes knoflook

2 cm gember

1 el sambal oelek

6 el japanse sojasaus (minder zout)

1 el limoensap

60 gram maizena of arrowroot

Hoe maak je het?

Ontdoe de tofu van zoveel mogelijk vocht. Doe hiervoor het volgende. Druk eerst even al het overtollige vocht eruit. Leg een laag keukenpapier op een bord, leg daarop de tofu, daarop doe je weer een laag keukenpapier en daarop een bord. Zet op het bovenste bord een zware pan of iets anders zwaars en laat het zo minimaal 30 minuten staan. Je kan dit ook de avond ervoor doen en de tofu zo een nacht in de koelkast laten staan.

Doe de knolook, gember, sojasaus, sambal, en limoensap in een blender of het bakje van een staafmixer en mix tot een gladde marinade.

Snijd de uitgelekte tofu over de langte doormidden en vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm dik.

Leg de tofu in een schaal en giet de marinade eroverheen. Laat het minimaal 2 uur in de koelkast marineren.

Doe de maizena of arrowroot in een diep bord of kom. Haal de tofu uit de marinade en haal door de maizena of arrowroot heen zodat het bedekt is met een dun laagje.

Verhit olie in een koekenpan. Voeg een deel van de tofu toe. Zorg dat het niet op elkaar ligt anders krijg je het niet krokant gebakken. In het begin plakt de tofu aan de pan maar het komt vanzelf los als het even bakt. Draai om en bak ook de andere kant bruin en krokant. Bak zo door tot al je tofu krokant gebakken is.

Deze tofu is lekker met wat geroosterde sesamzaadjes en lekkere aziatische roerbakgroenten en bv bloemkoolrijst!