5 inzichten die mijn eetstoornis mij hebben gebracht

5 inzichten die mijn eetstoornis mij hebben gebracht

Jaren geleden had ik een eetstoornis. In die periode werd mijn leven bepaald door eten en obsessief sporten. Ik zag niet in dat mijn lichaam goede voeding nodig had om goed te kunnen functioneren. En ik was nooit tevreden met het plaatje dat ik zag in de spiegel. Ik gaf mijn lichaam niet de energie en zorg die het nodig had en daardoor kon ik uiteindelijk niet meer normaal functioneren.

Ik besefte me dat ik op deze manier niet meer aan het leven deelnam en dat dat echt niet was wat ik wilde. Ik ben zelf weer begonnen met eten en op eigen kracht 10 kilo aangekomen. Maar daarmee was ik er natuurlijk nog niet.

Achter een eetstoornis zit altijd een mentaal stuk. En dat moest ook echt aangepakt worden. Ook bleef ik zitten met allerlei fysieke klachten. Dus ging ik op onderzoek uit. Ik ben gaan lezen over voeding, cursussen gaan doen en ik had mensen om me heen met veel kennis over voeding en sport waarvan ik veel geleerd heb. Door alle kennis die ik opdeed op mezelf te gaan toepassen ontdekte ik wat gezonde voeding en op een gezonde manier bewegen voor je kan doen.

Ik deel graag mijn 5 inzichten met jullie!

1. Je lichaam heeft voeding nodig om goed te kunnen functioneren

Als je te weinig of de verkeerde voeding eet dan ontzeg je je lichaam alle voedingsstoffen die het daarvoor nodig heeft. Je kan voeding echt voor je laten werken. als je je lichaam gaat voeden met gezonde pure onbewerkte voeding, voldoende vezels, vitaminen en mineralen, gezonde vetten etc. Een lichaam moet dagelijks zo veel taken uitvoeren. Denk alleen al aan je hersenen die alle processen aansturen in je lichaam, je spijsvertering, je temperatuur reguleren, je hormonen. Daarvoor heeft het voedingsstoffen nodig! En als je die niet geeft gaat je lichaam haperen met allerlei klachten tot gevolg zoals darmklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en dan hebben we het nog niet over andere ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten en kanker.

2. Alleen gezonde voeding is niet voldoende

Heel veel stress door wat voor oorzaken dan ook, kan je lichaam ook kapot maken. Dat kan je met gezonde voeding alleen niet herstellen. Ontspanning, rust en een goede mindset zijn heel erg belangrijk voor een gezond lichaam.

3. Niet alleen het getalletje telt

Het getal op de weegschaal is niet het belangrijkste! Je kan nog zo slank zijn maar als je je niet goed voelt dan heb je daar helemaal niks aan. Streef niet naar een gewicht dat niet bij je past. Daar word je echt niet gelukkiger van.

4. It takes time

Als je je voedingspatroon en gezondheid wil verbeteren dan heeft dat tijd nodig. Het is niet alleen een kwestie van anders gaan eten en je bent er meteen. Het vraagt aanpassing en inspanning. En dat gaat meestal niet in een rechte lijn maar met vallen en opstaan. Gun jezelf die tijd en geeft niet op als het even niet zo gaat als je voor ogen had. Houd altijd het grotere doel voor ogen.

5. Balans

Ook is het super belangrijk om in het proces van verandering niet te streng voor jezelf te zijn. Als je jezelf alles ontzegt, verbiedt, nooit wat gunt dan wordt het er niet gezelliger op. Als je in basis je lichaam goed voedt en je lichaam gezond is dan kan je jezelf en moet je jezelf ook toestaan dat je af en toe de teugels wat laat vieren. Zo houdt je het leuk voor jezelf! EN een gezond en goed functionerend lichaam kan dat ook prima aan!

Inmiddels sta ik hier. Ik heb helder wat ik nodig heb om goed te functioneren en me lekker te voelen en ben blijer met wat ik zie in de spiegel. Natuurlijk ben ik ook maar een mens en heb mijn “bleh” dagen maar ik ken mezelf, weet dat ik goed voor mijn lichaam zorg en kan mijn mijn innerlijke kritische stem tot stilte manen.

En ik heb er mijn werk van gemaakt om ook anderen te helpen ervaren wat goede voeding en beweging voor ze kan doen! En dat genieten, eten en gezond en fit zijn hand in hand gaan! Daar haal er zoveel energie uit!

Wil jij ook met liefde en aandacht werken aan een gezond, fit en slank lichaam en die glinstering terug in je ogen? Word dan lid van mijn BLUEPRINT facebookgroep.