Junkfood zonder Junk

Een hamburger met frietjes maar dan zonder brood, aardappel en mayonaise. Dat klinkt gek he!?

Wij hadden zin in een gezonde burger! Dus ik ging aan de slag! Het kost misschien wel wat meer tijd in de keuken dan wanneer je het wel met een simpel broodje maakt. Maar o wat is dit lekker!! En je kan dit compleet zonder enig schuldgevoel eten!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

2 black angus hamburgers
1 aubergine
2 rode puntpaprikas
1 courgette
rucola
30 gram feta
1/2 pompoen
2 el olijfolie

Voor het sausje
5 el magere kwark
1 tl mayonaise
1 tl bieslook
kruidenzout
optioneel: een heel klein teentje knoflook

Hoe maak jet het klaar?

Je begint met het grillen van alle groenten. En dat is even een karweitje. Je kan voor het grillen  een grillpan, airfryer of oven gebruiken. Ik gebruikte de oven en de airfyer. 

Was alle groenten. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat ze ongeveer 15 minuten staan zodat het vocht eruit kan trekken. 
Snijd ondertussen de courgette in plakken. Maak de rode punt paprika schoon en snijd in grove stukken ( ik sneed 1 helft in 4 stukken). 
Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd er vervolgens plakken van van ongeveer 1,5 cm dik. 

Doe de courgette en de paprika in een kom en schenk er 1 el olijfolie over en bestrooi met wat zeezout. Doe ook de pompoen in een kom en schenk er 1/2 el olijfolie bij. Meng het goed. Eventueel met je handen zodat je alle pompoen met wat olie inwrijft.

Dep de aubergine na 15 minuten droog en smeer de plakken met een kwast of ook met je handen met de rest van de olijfolie.

En dan grillen maar. Eerst de aubergine, courgette en paprika. 
Ik deed de courgette en de paprika in de airfryer op 200 graden. Ze waren in ongeveer 10 minuten gaar en en beetje bruin. Ook hiervoor kan je de ovengrill gebruiken. Verdeel de groeten op een rooster of met bakpapier beklede bakplaat en grill de groenten in ongeveer dezelfde tijd gaar en een beetje bruin. Schep halverwege alles om.
De aubergine grilde ik onder de ovengrill. Verdeel ze over en rooster en grill ze ongeveer 5 minuten per kant afhankelijk van je grill. Ze moeten bruin en zacht zijn. 

Als dit klaar is dan doe je de pompoen in de airfryer of op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. In de airfryer is de pompoen in ongeveer 15 minuten gaar en bruin. In de oven doe ik ze altijd 5 minuten langer. Ook dat is weer afhankelijk van je oven! Dus prikken en proeven maar ;-) Bak ondertussen de hamburgers in 15-20 minuten gaar. Meng voor het sausje alle ingrediënten. 

Snijd de feta in plakjes of verkruimel het.

Ga nu je hamburger opbouwen. Begin met een plak aubergine, daarop wat stukjes rode paprika, courgette en een plukje rucola, dan de hamburger, daarop de feta, weer wat paprika en courgette en een pluk rucola en eindig met een plak aubergine. Even aandrukken en eventeel vast zetten met een prikker. 

Van de overgebleven groenten kan je een salade maken. Alleen nog wat citroensap of balsamico azijn erover en je bent klaar.

De snelle versie

Heb je geen zin om lang in de keuken te staan? Je kan tegenwoordig ook gegrilde groenten kopen. Je kan dan bijvoorbeeld alleen zelf de aubergine grillen. Dep de voorverpakte gegrilde groenten even droog. Wil je ze warm gebruiken bak ze dan even snel op in een koekenpan. En bouw hiermee je junk free hamburger!