Geroosterde maiskolven met mediterrane parmezaanse kaasboter

Door www.keukenkampioen.nl werden we uitgedaagd om een bijgerecht voor bij de bbq te bedenken met mais in de hoofdrol!

Mais!?!? Dat was mijn eerste gedachte. Dat eet ik dus echt nooit! Mijn vader noemde het vroeger altijd varkensvoer. Ik weet niet of dat wel handig is om nu te zeggen haha.
Die opmerking komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. In Nederland wordt namelijk veel mais verbouwd voor veevoer. Dat is dan echter snijmais en niet de suikermais die ik voor dit gerecht gebruikt heb. Dit gerecht is dus echt verre van varkensvoer!

Met weinig mais ervaring was het wel even een uitdaging om iets lekkers te bedenken! Als ik aan mais denk denk ik vooral aan salades met maiskorrels, en mexicaans eten maar ook aan de hele maiskolven. Een geroosterde maiskolf met boter is een traditioneel bbq gerecht. Ik vond het leuk om daar een andere draai aan te geven! Geroosterde maiskolven met mediterrane parmezaanse kaasboter. Dit bijgerecht is zo lekker dat ik wel vaker mais ga eten! En jij ook als je dit eenmaal geproefd hebt!

Wat heb je er voor nodig voor de geroosterde maiskolf met mediterrane parmezaanse kaasboter?

DSC01914.jpg

4 voorgekookte maiskolven
100 gram ongezouten roomboter
1 tl euroma mediterrane kruiden ovengroenten
3 zongedroogde tomaatjes op olie
50 gram geraspte peccorino of parmezaanse kaas
1 klein teenjte knoflook
5 gram basilicum
peper en zeezout

Hoe maak je het?

Zorg dat de boter zacht is. Snijd de basilicum fijn. Dep overmatige olie van de zongedroogde tomaatjes en snijd ze fijn. Meng de basilicum en tomaatjes samen met de kruiden, het teentje knoflook, de mediterrane kruiden en ruim de helft van de kaas met de boter. Voeg 1 kleine tl zeezout toe. Meng alles goed.

Rooster de voorgekookte mais ongeveer 10 minuten rondom op de bbq tot ze een lekker bruin kleurjte hebben. Haal ze van de bbq af, doe op iedere maiskolf een flinke el boter en strooi er nog wat kaas over. Voor een klein fris zuurtje kan je er nog wat limoensap over uitknijpen. 
En nu lekker happen! Om je vingers bij af te likken! Letterlijk! ;-)

En die boter is ook errug lekker op een stokbroodje! Of op de biefstuk! Dus misschien wil je wel  een dubbel recept van deze boter maken!?

Is het geen bbq weer maar wil je dit recept toch echt maken? Grill de mais dan ongeveer 10 minuutjes in de oven!