Gepofte quinoa granola

IMG_2178.jpg

Van Naturecrops heb ik een tijdje geleden een pakketje gekregen met verschilde soorten quinoa om uit te proberen. Quinoa is een perfecte (glutenvrije) vervanging van bijvoorbeeld rijst, couscous, meel, cornflakes, havermout en nog vele andere producten. Het is niet alleen lekker, het is ook ontzettend voedzaam!


Ik ben begonnen met het testen van de quinoa pompoen. En die viel héél erg in de smaak. Echt, zo lekker dat er verder weinig nodig is om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Ik serveerde het in een soort bowl met gegrilde paprika, tomaatjes, kipfilet en een frisse boontjessalade.

Vervolgens testte ik de naturel quinoa seeds. Dat is quinoa zoals quinoa hoort te zijn. En daar ben ik geen hele grote fan van helaas. Het kan ook aan mij liggen natuurlijk, maar ik krijg die bittere smaak gewoon niet weggespoeld. But, never give up, natuurlijk!! Ik ben even gaan broeden op een andere manier om deze quinoa te gebruiken….

Nou wordt er hier in huis de laatste tijd weer cruesli gegeten. En die brokken zijn heel lekker maar ze zitten ook vol met suiker. Dat vond ik dus een mooi moment om weer eens een gezond alternatief te introduceren! Granola. Nou kan je dat natuurlijk maken met allerlei soorten granen. Meestal deed ik met het havermout en spelt, noten, zaden en gedroogde vruchten. Maar nu zag ik die quinoa en had ik al wat berichtjes van anderen over gepofte quinoa voorbij zien komen. En zo ontstond het idee voor deze gepofte quinoa granola

Gepofte quinoa leek me wel wat. Maar dan met een twistje om wat lekkers over mijn kwark en fruit te doen en ook lekker voor de kids. Toen ik eenmaal begonnen was stond ik opeens allemaal potjes open te trekken met als resultaat en UBER LEKKERE CRISPY GRANOLA. Naast gepofte quinoa zit er wat havermout in, fijngehakte noten, zonnebloempitten en een beetje kokosolie, honing en kaneel. 

Ingrediënten

100 gram handen quinoa
50 gram havermout
250 gram ongebrande gemengde noten
75 gram zonnebloempitten
1,5 el honing
1 el kaneel
1 el kokosolie

Hoe maak je het?

Het poffen van de quinoa: Spoel de quinoa eerst heel goed af en laat het even uitlekken. Droog eventueel even een beetje af met een stuk keukenrol. Dit afspoelen hoeft overigens niet bij alle quinoa. Kijk even bij de bereidingswijze. Verwarm een pan en voeg de nog vochtige quinoa toe. Roer goed tot de quinoa droog is. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens 1 tl kokosolie toe. Blijf roeren terwijl de quinoa roostert. Doe dit ongeveer 5 minuten. Uiteindelijk hoor je de quinoa poffen. Je kan ook even de deksel op de pan doen. Als je geen poffende geluidjes meer hoort is het klaar. Voeg tegen het einde eventueel een klein beetje honing toe en een flinke snuf kaneel. Roer allemaal goed door. En dan is de gepofte quinoa klaar. Je kan het hier overigens ook bij laten.

Voor de rest van de granola zijn er twee opties. 
Optie 1: de oven. Verwarm de oven voor op 170 graden. Hak alle noten zo fijn of grof als je zelf lekker vindt. Meng de havermout en zonnebloempitten met de noten. Smelt 1 el kokosolie in de magnetron, voorverwarmende oven of een pannetje en meng met 1,5 el honing. Giet dit door het noten-haver mengsel. Meng goed. Verdeel het geheel over een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster ongeveer 15 minuten in de oven op 160 graden. Meng met de gepofte quinoa en bewaar de granola in een goed afgesloten pot. 

Optie 2: de pan. Als je een half recept maakt kan je alles ook in de pan roosteren op half hoog vuur. Roer regelmatig. Als het lekker geroosterd is een een bruin kleurtje krijgt is het mengsel klaar. Meng de gepofte quinoa erdoor en je granola is klaar!

LRG_DSC01754.jpg