7 voordelen van koudetraining

Koud douchen, Ik laat het nooit meer los!

Hier dompelde ik mezelf onder in de ijskoude sneeuw. Aangezien sneeuw zeldzaam is kies ik nu voor de koude douche!

Hier dompelde ik mezelf onder in de ijskoude sneeuw. Aangezien sneeuw zeldzaam is kies ik nu voor de koude douche!

Jaren geleden kwam ik al in aanraking met de voordelen van koud douchen tijdens een opleiding die ik volgde tot integraal personal trainer. Ik heb er mee geëxperimenteerd en het af en aan gedaan maar ik bleef het vreselijk vinden. Tot vorig jaar tijdens de lockdown. We hadden super mooi weer, een zwembadje in de tuin en een douche die alleen koud water gaf. Het begon met af en toe in de ochtend in het afgekoelde zwembad springen en uiteindelijk stond ik iedere dag onder die koude douche. En sindsdien heb ik het niet meer losgelaten.

Koud douchen past helemaal in mijn visie dat je voor een gezond, fit en sterk lichaam het lichaam ook af en toe uit moet dagen.

Om je lichaam in balans te houden is het ook belangrijk dat het voor korte uitdagingen komt te staan! Dat zorgt ervoor dat je lichaam juist stressbestendiger wordt en de balans beter kan herstellen. Dat kan je doen met vasten, hitte, zware training en dus ook met koude douches! Ze noemen dit ook wel homeostatische prikkels.

Het brengt mij een enorme energieboost, ik begin de ochtend meteen ontwaakt met een helder hoofd, ik heb het minder vaak en minder lang koud, ik voel me mentaal helderder en ik voel me ook krachtiger. Dat gun ik jou ook!

En dat is niet alleen mijn ervaring. Inmiddels zijn een groot aantal van deze voordelen ook wetenschappelijk onderbouwd.

1.Hogere alertheid

Koude douches maken je lichaam wakker en zorgen voor een hogere alertheid.

Door de blootstelling aan kou ga je dieper ademhalen. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lichaam komt. Als gevolg hiervan gaat je hartslag omhoog en wordt je focus en alertheid vergroot.

2. Verhoogde wilskracht en discipline

Er is wilskracht en discipline voor nodig om iedere dag weer die kou enkele minuten te verdragen. (al wordt het echt makkelijker)

Door dit dagelijks te oefenen train je jezelf ook in het vermogen om om te gaan met andere moeilijke of uitdagende momenten in je leven.

3. Verbeterde vetverbranding

Onderzoek heeft aangetoond dat onderdompeling in koud water de stofwisseling verhoogt.

Koude douches stimuleren namelijk de aanmaak van bruin vet! Bruin vet? Ja je hebt wit vet en bruin vet. Dat witte vet is het vet dat je zwembandje veroorzaakt, tussen je organen en op je billen gaat zitten. Dat is je energievoorraad voor tijden van schaarste. Ze worden groter door te veel eten en te weinig bewegen. Dit is het vet dat in verband staat met obesitas en hart- en vaatziekten.

Bruin vet is een heel ander en veel gezonder type vet. Dit at is een gezond type vet dat energie geeft door glucose en vet te verbranden! Het heeft als functie warmte te produceren en zo dus je lichaam warm te houden. daarom hebben baby’s ook meer bruin vet.

Met koud douchen activeer je bruin vet en wordt zelfs de aanmaak van meer bruin vet gestimuleerd!

Natuurlijk is alleen koud douchen alleen niet genoeg om af te vallen, je zal ook meer moeten bewegen en je voedingspatroon aan moeten passen. Maar het kan absoluut ondersteunen werken. Ook op het gebied van wilskracht om bepaalde voeding te laten staan en meer te bewegen!!

4. Koude douches stimuleren het immuunsysteem

Koude douches stimuleren je immuunsysteem door de schok die het creëert. Door die schok staat je lichaam kort onder stress. Hierdoor worden meer witte bloedcellen geproduceerd. Deze bloedcellen beschermen uw lichaam tegen infecties en ziektes.

5. Verbeterde bloedcirculatie

Door koud te douchen verbeter je je bloedcirculatie. Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog zodat je hart meer bloed naar de organen kan pompen zodat deze warm worden gehouden. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding.

Dit is echt een training om je cardiovasculaire systeem te trainen en gezond te houden!

6. Mooiere huid

Warm water droogt de huid uit waardoor deze droog en trekkerig kan aanvoelen.

Koud water doet dit niet!

Ook wordt je huid gladder en strakker doordat spieren en bloedvaten samentrekken.

7. Stressbestendiger

Met een koude douche belast je je lichaam kort. Die koude douche levert een korte stressreactie op in je lichaam .Je lichaam wordt hierdoor weerbaarder gemaakt tegen stress. Je zenuwstelsel went geleidelijk aan aan korte matige niveaus van stress of angst.

Hierdoor verbetert het vermogen om rustig te blijven in een situatie die stress veroorzaakt.

Genoeg redenen dus om de stap onder die koude douche te zetten dus!

Wat kan jou helpen om die drempel over te gaan?

1. Just do it!

Stel jezelf als doel om het 10 dagen te doen. Niet proberen, maar echt doen! Je weet dat je er niet slechter door wordt. Al na 10 dagen kan je de voordelen van koud douchen ervaren.

2. Begin klein

Is in een keer onder die koude douche staan een te grote stap? Begin met je voeten, benen, handen en armen. Vervolgens kun je je rug, buik, borst, gezicht kort afspoelen.

3. Bouw het langzaam op

Het doel is om 2 minuten per dag koud te gaan douchen voor optimaal resultaat. Dat hoef je echt niet meteen vol te houden. Begin bijvoorbeeld de eerste week met 15 seconden per dag koud douchen, week 2 30 seconden week 3, 1 minuut week 4 1,5 minuut en week 5 2 minuten. De kans is groot dat je al veel eerder op die 2 minuten zit ;-)

4. Blijf rustig adem halen

Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Je eerste reactie is namelijk naar adem te happen. En misschien zelfs je adem in te houden. Dat is normaal! Probeer daarna weer een rustig adem ritme op te pakken.

5. Oefening baart kunst.

Je zult merken dat als je doorzet het na verloop van tijd steeds makkelijker gaat en zelfs verslavend werkt!


Wanneer ga jij beginnen?