Koolhydraatarme cracker

Laatst zei een klant van mij dat ze haar crackers bij de lunch toch wel miste! Iets wat ik vaker hoor.

Nou ben ik niet anti koolhydraat of cracker maar ik ben wel voorstander van een koolhydraatarme levensstijl. Dat was al wel duidelijk voor de meeste van jullie. Koolhydraatarme voeding zorgt voor een stabiele bloedsuidkerspiegel en dus meer energie, betere vetverbranding, minder ontstekingsgevoeligheid, minder kans op hart-en vaatziekten, gezonde bloeddruk etc. Ik zou het (bijna) iedereen aanraden.

Ik merk wel dat het voor sommigen lastig is om de ommezwaai te maken en dat ze blijven zoeken naar koolhydraatarme vervangers van koolhydraatrijke producten die er qua uiterlijk en structuur zoveel mogelijk op lijken. Ik ben daar niet zo’n voorstander van omdat ze vaak veel nepsuikers, onverteerbare vezels en soja bevatten. Dit kan o.a darmklachten geven, hormonale klachten etc. En je blijft op die manier vasthouden aan je “oude’ gewoontes.

Vervangers zijn uiteraard prima als het volwaardige voeding is vol met voedingsstoffen. Denk aan bloemkoolrijst, courgetti, kelpnoodles, etc. Of deze crackers of mijn amandelmeelcrackers!

Is een koolhydraatarme levensstijl nieuw voor je? Richt je op volwaardige voeding en bedenk dat je dat verandering soms even lastig kan zijn maar als je doorzet wordt je nieuwe levensstijl je nieuwe maat! Vind je het nog lastig? Houd mijn blog in de gaten want er komt nog een blog aan met een gratis boodschappenlijst waarmee je je kastjes heel verantwoord kan vullen!

En wees altijd mild voor jezelf! Je hoeft niet in één dag te veranderen wat je de afgelopen 25,30, 40 of 50 jaar hebt gedaan! ;-)

En voor ik het vergeet. Hoe maak je de crackers?

Ingrediënten

125 gram gebroken lijnzaad

50 gram zonnebloempitten

50 gram pompoenpitten

25 gram sesamzaad

180 ml water

snuf zeezout

optioneel: 3 el edelgistvlokken (vegan) of 3 el parmezaanse kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng het gebroken lijnzaad, de pitten en het sesamzaad met 180 ml water en laat het ongeveer 30 minuten staan. Voeg daarna de edelgistvlokken of parmezaanse kaas toe.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel hierover. Spreid het uit over de gehele bakplaat zodat je een dunne rechthoek van het zaden mengsel hebt. Pak nog een stuk bakpapier, leg het op het mengsel en druk het goed aan.

Bak de crackers in ongeveer 30 minuten bruin en knapperig. Snijd de crackers meteen als de balkplaat uit de oven komt. Laat ze afkoelen en berg ze vervolgens op in een goede luchtdichte doos.

Ik haalde hier 12 crackers uit. eet je dit niet dagelijks dan kan je uiteraard ook een half recept maken!

Zijn de crackers wat taai geworden? Dan kan je ze nog even opbakken in de oven.