Puree serie - aflevering 1: spruitjes

Spruitjes puree. Ik ben echt gek op puree. Vooral als het buiten koud is. Op de een of andere manier vind ik puree echt comfortfood. Lekker warm. Je gebruik ook meestal wel verwarmende groenten om purree van te maken. Omdat ik er zo gek op ben heb ik besloten een serie van mijn favoriete pureetjes te maken. Allemaal koolhydraatarm!

Vandaag zijn de spruitjes aan de beurt. Spruitjes zijn niet ieders favoriet. Maar de manier van bereiden heeft toch ook zeker invloed op de smaak. Ik raad je aan om dit eens te proberen! Spruitjespuree! Het recept is voor 3-4 personen.

Ingrediënten

1 kg gram spruitjes of 700 gram schoongemaakte spruitjes
125 gram spekreepjes
1 teentje knoflook
snufje lemon peper (Jonnie Boer)
scheutje plantaardige melk

Bereidingswijze

Stoom of kook de spruitjes tot ze helemaal gaar zijn. Bak ondertussen de spekjes uit in de pan of in de airfryer. Als ze bijna klaar zijn pers je het teentje knoflook erover uit. Bak deze nog kort mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt. Dat geeft een bittere smaak.
Purreer de spruitjes met een puree stamper als je van grove puree houdt of gebruik de staafmixer voor een fijnere puree. Voeg eventueel een scheutje plantaardige melk toe als het wat droog is. Roer vervolgens de spekjes erdoor en wat lemon pepper naar smaak. 

Serveer tip: ik serveerde de puree met kipfilet. Ik combineer spruitjes graag met wat licht verteerbare eiwitten omdat spruitjes wat zwaarder vallen. Maar je kan natuurlijk eindeloos variëren!

 


Voedingswaarde per 1/4 portie

189 kcal - 13 gram koolhydraten, 11 gram eiwit, 8 gram vet