Veelgestelde vragen over sportvasten

Na de uitzending van RTL Boulevard over Fatima Moreira de Melo die een sportvasten traject bij me volgt kwamen er natuurlijk reacties. Heel veel positieve reacties maar ook een een aantal negatieve. Een paar sprongen er uit en daar wil ik wat extra uitleg over geven. Ze zijn namelijk voornamelijk gebaseerd op onvoldoende kennis en informatie. Daarom zal ik hieronder op de meest gehoorde commentaren reageren. Zo krijg je hopelijk een goed beeld van wat sportvasten is en ook wat het dus NIET is!

"Alleen maar sapjes drinken en sporten is toch niet gezond!?" 

Je kan prima kan sapvasten en sporten als je in goede gezondheid en conditie bent. Onze voorouders moesten het soms veel langer doen zonder of met maar heel weinig voedsel. Dus dat zit nog in onze genen verankerd. Alleen zijn die genen een beetje in slaap gevallen door het overschot aan voedsel dat er tegenwoordig is. Deze genen activeer je weer met sportvasten. 

Sportvasten is zo ontwikkeld dat het lichaam de overgang kan maken van energieopwekking uit de beperktere suikervoorraad* naar de bijna ongelimiteerde vetvoorraad in het lichaam.  Het is een trainingsmethode. Dat houdt in dat het lichaam onder zwaardere omstandigheden wordt gebracht om daar later beter van te worden. De training bestaat uit dagelijks slechts 20 tot 30 minuten op goed niveau. Je krijgt via de sapjes en voedingssupplementen net voldoende suiker binnen zodat je hersenen voldoende brandstof krijgen. Doordat je zo weinig suikers binnen krijgt en daarnaast sport worden alle opgeslagen suikers weggetraind uit de spieren en de lever. Je lichaam wordt zo gedwongen over te gaan op vetverbranding. En omdat er een aanpassingsproces plaatsvindt in de spiercel blijft je lichaam hier ook beter in. Je beschikt namelijk over spiergeheugen. 

Je hebt daarom na het sportvasten een bijna onuitputtelijke bron van energie aangeboord. De meeste mensen beschikken namelijk over voldoende vetreserves. Hierdoor voel je je energieker en vitaal en ben je niet meer afhankelijk van suiker als brandstofbron! Het is dus juist supergezond!

 "Het is een crashdieet!"

Zoals ik hiervoor al heb uitgelegd is sportvasten is geen dieet, maar een trainingsmethode waarbij je lichaam structureel verandert door de switch te maken van suiker- naar vetverbranding. Het is dus geen crashdieet.

Wat is dan het verschil met een crashdieet?

Bij een een crashdieet ga je over een langere periode heel weinig calorieën eten. Je lichaam krijgt minder brandstof (suikers)  binnen en gaat zich aanpassen aan de lagere hoeveelheid calorieën die binnen komen. Ook verbeter je je conditie niet.  Je zal niet meer afvallen omdat je lichaam in de spaarmodus gaat. Je vertraagt dus alleen maar je stofwisseling. Je suikers blijven je primaire brandstofbron en je komt snel weer aan als je weer normaal begint te eten.

Sportvasten daarentegen is een trainingsmethode, waarbij een tijdelijke calorie-restrictie in combinatie met cardio training, zorgt voor structurele aanpassingen in het lichaam. Je lichaam gaat switchen van suiker- naar vetverbranding.

Tijdens de 10 daagse sportvasten training bouw je je voeding weer op naar ongeveer 1700 kcal. Daarna bouw je op naar het voor jou gewenste niveau. Het is zelfs mogelijk dat je stofwisseling na het sportvasten omhoog is gegaan! Je lichaam zal door de gemaakte switch veel meer gebruik gaan maken van je opgeslagen vet als energiebron omdat het nu weer geleerd heeft om vet te verbranden! 

"JE KOMT DAARNA 2X ZO SNEL AAN"

Doordat je met sportvasten je stofwisseling structureel verandert van suiker- naar vetverbranding, zal het jojo-effect uitblijven. Na het sportvasten kan je lichaam veel meer gebruik gaan maken van je vetreserves als brandstof. Hierdoor blijft het gewichtsverlies bij mensen met overgewicht juist vaak doorgaan ondanks dat ze hun voeding weer hebben opgebouwd naar een gezond niveau. 

"HET HEEFT GEEN LANGDURIG EFFECT"

Dat klopt dus niet. Je creëert met sportvasten een structurele verandering in je stofwisseling. Natuurlijk moet je je lichaam hierin wel ondersteunen door een aantal kleine aanpassingen. Je dient te blijven sporten. Dat hoeft niet dagelijks maar ongeveer 2-3 keer per week. Daarnaast dien je je koolhydraatinname aan te passen. Dat gaat na het sportvasten heel makkelijk. Omdat je lichaam nu namelijk veel beter is geworden in vetverbranding zal het ook veel minder om suikers vragen! Hierdoor zullen die voedingsaanpassingen als vanzelf gaan. Dat is iets wat bijna iedereen die sportvasten heeft gedaan zal beamen! 

Het is dus geen wondermiddel waardoor je daarna jezelf helemaal kan volproppen met rotzooi en je alsnog af blijft vallen of op gewicht blijft. Dat lijkt me logisch. Maar omdat het een training is waarbij je een structurele verandering in je stofwisseling bewerkstelligt kan je lichaam uitspattingen veel makkelijker opvangen! 

"DOOR GEZOND EN NORMAAL ETEN VAL JE OOK Af"

Dat klopt deels. Als je inderdaad gezond eet, je koolhydraatinname beperkt en sport kan je ook afvallen. Maar er is wel degelijk een verschil. je traint je lichaam daarmee niet op spiercelniveau in vetverbranding. Hierdoor zal je lichaam veel minder vet verbranden en er dan ook veel langer over doen om dezelfde hoeveelheid vet te verbranden dan je met 10 dagen sportvasten doet. Daarnaast is het veel moeilijker om te onderhouden. Je lichaam zal uitspattingen veel minder goed op kunnen vangen dan wanneer je een sportvasten training hebt gedaan.

Wil jij je ook gezond en fit gaan voelen, niet meer afhankelijk zijn van suikers en wat centimers minder? Neem dan contact met me op! 

*je suikervooraad is gelimiteerd omdat je lichaam een beperkte opslagcapaciteit heeft in je lever en spieren.

**Langer trainen of op een te hoge intensiteit kan er namelijk voor zorgen dat je niet voldoende herstelt tijdens het programma. In sommige gevallen kan hiervan afgeweken worden. Bijvoorbeeld in het geval van topsporters.