Drink jij wel voldoende water?

Voldoende water drinken.

Ik vond dat altijd zoiets vanzelfsprekends. Ik dronk nooit te weinig. Toch?

ik glas water.JPG

En toen opeens hield ik vaker vocht vast, was ik snel vermoeid en kreeg ik last van obstipatie...HUH! Tekenen van te weinig drinken...k bedacht me dat ik best wel vaak zonder mijn water weg ging, uren druk bezig was met mijn zoontje, werk of andere dingen en dan nauwelijks dronk. Dus ik besloot maar weer eens een fles te vullen en sprak met mezelf af die 2 keer op een dag leeg te drinken. Toen ik ontdekte dat ik daar moeite mee had was wel duidelijk waar die klachten vandaan kwamen. En na een paar dagen voldoende water drinken voelde en zag ik al verschil! 

Maar waarom is water drinken nou zo belangrijk? Je bestaat voor het grootste gedeelte uit water! 

Bedenk je dat je lichaam voor zo’n 70 % uit water bestaat. Dan begrijp je misschien wel dat het drinken van voldoende water ontzettend belangrijk is voor het goed functioneren van je lichaam.

6 redenen waarom water drinken goed voor je is!  Het is namelijk belangrijk…:

1.Voor een goede hersenfunctie

Je hersenen reageren sterk op vochttekort. Een klein tekrort aan vocht kan al gevolgen hebben voor je stemming, korte termijn geheugen, concentratie en kan zelfs angstgevoelens versterken.

2. Voor voldoende energie en betere sportprestaties

Een klein vochtverlies van 2% kan al leiden tot 20% prestatieverlies in de sport. Al door een klein vochttekort krijgt je lichaam moeite om temperatuur te regulren voel je je sneller vermoeid en wordt je motivatie en concentratie minder. Het is dus, zeker bij warm weer, belangrijk om voor en tijdens het sporten goed te drinken!

3. Voor een goede vochtbalans

Dat klinkt misschien gek...Maar als je continue te weinig water drinkt gaat je lichaam juist vocht vasthouden. Dus, houd je vaak vocht vast? Grote kans dat je te weinig water drinkt!

4. Voor een gezond gewicht

Water bevat geen kcal! ;-) Het is dorstlessend en honger stillend. Probeer eens  iedere keer dat je wat wil eten eerst een glas water te drinken en dan wacht een half uur. Heb je dan nog net zoveel trek? Je zal regelmatig merken dat je eigenlijk of vooral dorst had in plaats van trek. Dat scheelt dus al snel een hoop kcal. Ook is uit onderzoek gebleken dat het drinken van voldoende (koud) water tijdelijk kan zorgen voor een verhoogde stofwisseling. 

5. Voor een goede darmwerking

Daarnaast is het drinken van voldoende water ook belangrijk water ook belangrijk voor een goede spijsvertering en stoelgang. Uiteraard speelt vezelrijke voeding daarbij ook een rol. Maar alleen vezels zijn niet voldoende. Zonder voldonede water kunnen ze juist voor extra verstopping zorgen.

6. Voor een goede afvoer van afvalstoffen 

Voldoende water drinken is belangrijk voor het goed functioneren van je nieren. je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed en deze verlaten vervolgens via de blaas met de urine het lichaam. Hiervoor hebben je nieren wel voldoende vocht nodig.

Hoe weet je of je genoeg drinkt? 

Een algemene richtlijn voor gezonde mensen is ongeveer 2 liter water per dag. MAARRR De waterbehoefte is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van je leeftijd, gewicht, inspanning, medicijngebruikt etc. etc. Luister naar je lichaam en drink als je dorst hebt. Een goede indicatie of je voldoende drinkt is de kleur van je urine. Is je urine donker van kleur? Dan heb je te weinig gedronken.

Conclusie en aanvullende tip

Dus drink voldoende, luister naar je lichaam! En nog een aanvullende tip bij veel vochtverlies door veel zweten door of bij oplopende temperaturen en/of inspanning of door vasten of overstappen naar een meer koolhydraatarm of ketogene voeding>> . Vul je zouten aan

Dit kan je doen door wat extra zout met mineralen (zoals keltisch zeezout of himalaya zout) aan je water toe te voegen of aan je voeding toe te voegen. Doe je dat niet dan kan dat ook de oorzaak ervan zijn dat je je moe en futloos gaat voelen.