6 gezondheidsvoordelen van botten bouillon

Is bottenbouillon een wondermiddel?

De dagen zijn kort, het is koud, vaak nat, en bleh. In deze periode heb je het vaak koud, soms meer last van vermoeidheid en slaan virusjes sneller aan.

Maar nu is het koud en je raad het al, je lichaam kan dan wel wat meer warmte gebruiken. En ik grijp in deze periode dan ook vaker naar de bottenbouillon. Ik doe dat al jaren maar het is nu echt wel een beetje in opkomst! Je kan tegenwoordig zelfs je bottenbouillon online bestellen, vers getrokken of in poedervorm. ideaal om ook in huis te hebben. Maar zelf maken is ook een makkie!!

Los van het verwarmende effect heeft bottenbouillon zoveel meer gezondheidsvoordelen waardoor het een absoluut een mooie aanvulling is op andere verwarmende voeding.

Wat doet zo’n botten bouillon voor je gezondheid?

  1. Het zorgt voor gezonde darmen. De gelatine in de bouillon helpt je darmwand te herstellen wat zorgt voor een gezonde spijsvertering en goede opname van vitamines en mineralen. Gezonde darmen zijn essentieel voor je algehele fysieke en mentale gezondheid. Mensen met prikkelbare darm syndroom kunnen erg veel baat hebben bij het drinken van bottenbouillon.

  2. Het is goed voor je huid haar en nagels. Bottenbouillon bevat collageen. Collageen is een soort lijmmiddel in ons lichaam. Het zorgt voor sterke botten, gezonde gewrichten maar is ook belangrijk voor een elastische huid, haren en nagels. Je lichaam maakt zelf collageen aan maar de hoeveelheid neemt af naar mate we ouder worden. Door dit aan te vullen kan je dit proces vertragen.

  3. Het werkt ontstekingsremmend. De aminozuren in bottenbouillon, met name glycine, cysteine, glutamine werken ontstekingsremmend. Waarbij glutamine vooral helpt bij darmherstel.

  4. Het helpt bij verkoudheid griep en andere infectieziekten. De aminozuren arginine, cysteine en glutamine geven je immuunsysteem een boost. Wist je dat cysteine een slijmoplossend effect heeft zoals acetylcystenie dat in veel slijmoplossende hoestdrankjes of pilletjes zit. Niet voor niets dus dat je opknapt van een kippensoepje als je ziek bent ;-)

  5. Het is goed voor stevige botten. De mineralen en aminozuren in de bottenbouillon, met name calcium, magnesium zorgen voor sterke botten.

  6. Het is goed voor soepele gewrichten. De aminozuren glucosamine en chondroitine die veel in bottenbouillon voorkomen zorgen voor soepele gewrichten. Mensen met gewrichtsklachten kunnen hier dus echt baat bij hebben. Veel mensen met gewrichtsklachten slikken glucosamine als supplement.

Even nog wat meer over botten bouillon

Botten bouillon is wel iets anders dan de bouillon die je in de supermarkt kan kopen. Bottenbouillon is gemaakt van botten van dieren en eventueel groenten. Deze bouillon wordt erg lang (24-72 uur) getrokken zodat alle waardevolle voedingsstoffen uit de botten in de de bouillon terecht komen.

Gewone bouillon die je kent uit de winkel, en misschien maak je hem ook wel zelf wordt vaak slechts kort getrokken van met name vlees en misschien wat bot en groeten waardoor er minder voedingsstoffen in zitten. De bouillon (vloeibaar, poeder of blokjes) die je in de winkel koopt is daarnaast nog volgestopt met smaakversterkers. Dit is dus absoluut geen vervanger voor een goede bottenbouillon!

Recept

1,5-2 kilo biologische kippen/lam/runderbotten

2 liter water of in ieder geval tot de botten goed onder water staan.

2 el appelazijn

2 Winterwortel

2 cm gemberwortel

2 uien

een paar stengels (knol)selderij

2 geplette teentjes knoflook

een paar takjes verse tijm

laurierblaadje

Keltisch zeezout

Bereidingswijze

Doe het bot in de pan en voeg water toe tot de botten goed onder staan. Breng aan de kook en schep het schuim eraf.

Doe alle overige ingrediënten erbij en laat een paar uur op heel laag vuur trekken. Voor kippenbouillon is 8-12 uur voldoende. Voor vleesbouillon neem je 12-72 uur. Schep na afloop de grote stukken uit de pan en schenk de bouillon door een zeef in een andere pan of grote kom. Laat de bouillon eerst op kamertemperatuur komen en zet deze vervolgens in de koelkast. Schep het vetlaagje van de bouillon af (dit vet kun je later heel goed gebruiken om vlees, vis of groenten in te bakken). Als het goed is, is de bouillon nu dik geworden en lijkt het op gelatinepudding. Vries eventueel een deel van de bouillon in voor later gebruik.

Hoe gebruik je dit heilzame goedje?

Wondermiddel of niet. Goed voor je gezondheid en lekker verwarmend is het zeker. Je kan hier iedere ochtend op de nuchtere maag een glaasje van drinken voor optimaal darmherstel en uiteraard alle andere voordelen. Of je gebruikt de bouillon als basis voor soep maken, stoofschotels enz enz

Het uitproberen waard toch?