7 veel gemaakte fouten waardoor je je afvalproces saboteert

Ik spreek vaak vrouwen die redelijk gefrustreerd zijn over hun gewicht en gezondheid. Ze hebben allemaal het gevoel heel hard hun best te doen maar zonder resultaat.

Meestal maken ze een of alle van onderstaande fouten!

Lees hier welke 7 veel gemaakte fouten jouw proces kunnen saboteren.

1. Te weinig eten

Als je structureel te weinig eet ga je deze levensstijl niet volhouden. Je gaat je er niet fitter en energieker door voelen. Ook zal uiteindelijke je stofwisseling zich aanpassen waardoor je nog minder zal moeten gaan eten om af te vallen en juist snel weer aankomt als je het niet volhoudt om zo weinig te blijven eten. Het jojo effect. Het is belangrijk voldoende te eten. En de juiste dingen te eten waardoor je gedurende de dag geen trek hebt, voldoende energie en je toch je doelen bereikt.

2. Heel de dag door kleine beetjes eten

Is jou ook wel eens verteld dat je steeds kleine beetjes moet eten om zo je stofwisseling op gang te houden? Zodat je meer gaat afvallen? Ik heb dit nooit begrepen. Wat je namelijk doet is je lichaam de hele dag door van brandstof voorzien. Dus waarom zou je lichaam dan je reserves gaan aanspreken? Eet gewoon 3 goede maaltijden per dag. En zorg dat die maaltijden zo zijn samengesteld dat je daar 4 uur op kan teren. Dat kan met een goede combinatie van eiwitten, vetten en eventueel wat langzame koolhydraten.

3. Het is ieder weekend feest

Na een week goed op je voeding te hebben gelet mag je in het weekend wat meer. Je ontbijt uitgebreid, hebt een diner en je neemt daarbij een aantal glazen wijn en je neemt nog wat lekkers de volgende dag. O en dat glaasje wijn met lekkers kan ook nog wel.. Als je dit ieder weekend doet kan dat ervoor zorgen dat je uiteindelijk geen grammetje kwijtraakt..

4. Je bent te gestresst

Je hebt het druk, je rent van hot naar her, je slaapt slecht en omdat je het druk hebt kies je gemaksvoeding. ALlemaal vormen van stress. En als je continue in een stresstoestand leeft zijn je cortisol levels structureel te hoog. Cortisol kan ervoor zorgen dat je en meer trek krijgt in koolhydraatrijke voeding maar ook dat je lichaam geen vet meer gaat verbranden.

5. Je mag van jezelf niks meer

Als je jezelf nooit meer iets gunt dan ligt er altijd een misser op de loer. Je bent namelijk niet gemaakt om nooit te genieten en jezelf alles te ontzeggen. Dat ga je niet de rest van je leven volhouden. Natuurlijk kan het zinvol zijn om een periode even al jouw triggers in eten, zoals zoetigheid, alcohol etc te laten staan. Maar uiteindelijk is het belangrijk daarin de balans te gaan vinden. Alleen met balans kan je er een levensstijl van maken.

6. Je beloont jezelf met voedsel

Vaak krijg je dit al van jongs af aan mee. Jezelf belonen met eten. Als je iets goeds hebt gedaan mag je wat lekkers! Als je verdrietig bent krijg je wat lekkers. Vaak doen we dat nog steeds. Als je hard hebt gewerkt mag je een glas wijn. ALs je hard hebt gesport mag je wat extra’s eten. Als je verdrietig bent mag je wel een reep chocolade. Want dat verdien je dan toch? Besef je dat je jezelf niet beloont met een stuk taart maar dat je jezelf daar eerder mee straft. Zeker als je er daarna schuldig over voelt. Natuurlijk mag je af en toe best genieten (punt 3) maar dat doe je dan vanuit een andere emotie en bewust omdat je daar zin in hebt en niet omdat je je rot voelt.

7. Je hebt geen plan

Als je geen plan maakt ligt een misstap ook op de loer. Want de kans is groot dat je je dan laat leiden door de omstandigheden. Stel een doel en hak dat op in kleine stukjes. Zo creëer je allerlei mogelijkheden tot successen voor jezelf. Maak een weekplanning. Pak je agenda erbij en plan je voeding, rekening houdend met de omstandigheden. Zo blijf jij in control in plaats van dat je de omstandigheden het verloop van jouw plan laten bepalen!

Herken je deze fouten bij jezelf?