8 tips om ongeschonden de feestdagen door te komen

Sinterklaas is achter de rug en nu komen de volgende eestdagen er aan!!! Voor veel mensen een periode van stress! Niet alleen vanwege alle afspraken en wat je zelf te eten zal gaan maken. Maar ook omdat velen het lastig vinden gezonde keuzes te blijven maken tijdens de feestdagen.

Natuurlijk zijn de feestdagen een periode waarin je jezelf ook wel een beetje mag verwennen. Maar het zou zonde zijn als je op 1 januari weer een nieuw begin moet maken! Dus ik geef je hierbij 7 tips om de feestdagen ongeschonden door te komen!

1. Maak keuzes

Eet je normaal tijdens de feestdagen alles wat er wordt aangeboden zonder er echt bij na te denken of van te genieten? Bedenk je dan dit jaar wat je ècht lekker vindt en waar je ècht van geniet. Neem dat ook zonder schuldgevoel. Sla de rest af of neem gewoon een klein beetje. Zonde om veel extra calorieën binnen te krijgen met eten waar je niet echt van geniet toch?

2. Laat de koolhydraten zoveel mogelijk staan

Let in het maken van je keuzes op dat je met name de koolhydraten laat staan. Dan bedoel ik dus het brood bij het eten, de aardappelschotels, frietjes etc. En let natuurlijk ook op al die zoetigheid! Ook hierin hoef je niet alles te weigeren. Maar bedenk je dat je ook zonder deze voedingsmiddelen heerlijk kan mee eten met het kerstdiner zonder je vetverbranding te verstoren.

3. Kies voor jezelf

Vind jij het lastig om nee te zeggen als je eten wordt aangeboden? Omdat dat misschien onbeleefd wordt gevonden of omdat anderen daar een mening over hebben? Dat kan ik me natuurlijk goed voorstellen maar dat is geen reden om overal ja tegen te zeggen.

Kies voor jezelf. Jij bepaalt zelf wat je eet en drinkt. Dat hoort bij goed voor jezelf zorgen. Dat kan op een hele vriendelijke en beleefde manier. Zeg gewoon simpel, nee dank je wel met een glimlach en klaar. Wil je er toch wat over kwijt omdat je je zo goed voelt door je nieuw ingeslagen weg? Vertel het dan met trots! Als anderen het niet willen horen of er een mening over hebben. Prima, dat mag! En zo mag jij dus ook voor jezelf kiezen!

4. Zorg voor een vinger in de pap

Neem deze niet te letterlijk natuurlijk ;-) maar nodig je familie of vrienden bij je thuis uit zodat je zelf kan bepalen wat er gegeten wordt. Of spreek af dat je allemaal iets maakt, dan kan je in ieder geval een gerecht helemaal naar je zin maken. Lukt dat niet meer? Neem dan gewoon als verrassing een gezond hapje voor iedereen mee! En voor de rest geldt nr 1!

5. Een keer wat meer eten is niet erg

Bedenk je ook dat je niet dik wordt tussen kerst en oud & nieuw maar andersom. Die heb je vast vaker gehoord maar het is ook echt waar. Een keer wat meer eten dan normaal is niet erg. Het houdt je lichaam zelfs alert en geeft het vertrouwen dat er geen noodtoestand is en al het vet moet vasthouden! 

6. Ga niet al te hongerig naar het feest

Zorg dat je iets gezonds eet voor je naar het feestje gaat. Dat maakt het wat makkelijker om al die hapjes en snacks voordat het echte diner begint te weerstaan. Dat scheelt ongemerkt echt heel wat calorieën!

7. Blijf sporten

Blijf ook tijdens de feestdagen sporten. Ga een rondje hardlopen of doe een snelle HIIT training voor je je klaar gaat maken voor het feest. Al is het maar 15 minuutjes, dan heb je toch weer je stofwisseling een boost gegeven!

8. Plan een vastendag

Heb je al eerder een sportvastenkuur gedaan dan kan je lichaam die extra versnaperingen makkelijker opvangen. En daarnaast heb je een goede tool om de draad weer snel op te pakken. Plan gewoon een vastendag of een minikuur!

NB Wil jij nou in het nieuwe jaar je stofwisseling de switch laten maken van suiker- naar vetverbranding? Download dan nu alvast mijn gratis maaltijdplan!